Programma
-
Cultuur is alles wat een groep mensen zich heeft aangeleerd. Cultuur heeft een grote invloed op iemands perceptie van de wereld en onze intellectuele capaciteiten en inzichten.
De slogan van DURF “Geel hoofdstad van de Kempen” moet ook in ons cultuurbeleid waarheid worden. Wij geloven dat cultuur in onze stad moet meer ondersteund worden, want alleen op die manier kunnen we projecten aanbieden die meer toeschouwers aanspreekt.
Het beste voorbeeld is Geel Zomert, willen we meedraaien zoals andere vergelijkbare grote steden, dan is een budgetverhoging nodig want anders kunnen we geen grote namen naar Geel halen. Samenwerken met derde partijen dringt zich op zoals het Festival van Vlaanderen, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, Faro, VLAIO, Stuifzand...
We mogen echter ook de kleinere projecten niet vergeten. De materiële samenwerking van de stad moet blijven maar de financiële ondersteuning mag verhogen. Bijna allemaal draaien deze kleinschalige initiatieven op vrijwilligers en zonder een steuntje vanuit de stad is hun overlevingskans zeer klein. Net omdat zij het sociaal weefsel van onze stad versterken, zowel in het centrum als in de deeldorpen, zou het jammer zijn om dergelijke waardevolle initiatieven verloren te zien gaan.
De jeugd moet aangemoedigd worden om te acteren, zingen en te dansen. Dat is de reden waarom DURF meer cultuurkampen wil mét een eenvoudiger inschrijvingsmethode. Ook hier weer streven we naar een ondersteunende lokale overheid, die ervoor zorgt dat deze cultuurkampen kunnen doorgaan in gebouwen van de stad, maar ook in scholen, theaterzalen, feestzalen... Hetzelfde geldt ook voor activiteiten voor de senioren met kook-, dans- en turnlessen zowel in het centrum als in de deeldorpen.
CC De Werft barst uit zijn voegen en de maximale bezoekerscapaciteit is onvoldoende om enerzijds interessante artiesten op een kost-efficiënte manier aan te trekken en alle geïnteresseerde Gelenaars toegang te geven tot deze evenementen. De artistieke directie kampt met een beperkt budget en moet jaarlijks inboeten en een puzzel leggen met minder dure gezelschappen om toch maar iets te kunnen aanbieden. Willen we grotere spektakels aanbieden, dan moeten we durven investeren in nieuwe infrastructuur voor ons Geels cultuurhuis.
Ons Geels erfgoed moeten we koesteren, zeker nu we vanuit UNESCO de waardering voor onze Geelse gezinsverpleging hebben. Geel heeft een rijke geschiedenis en deze troef moet uitgespeeld worden vanuit de dienst Toerisme met o.a. het Gasthuismuseum, de Sint Amands- en Sint Dimpnakerk, maar bijvoorbeeld ook de kerk van Zammel en de Sint Dimpnakapel.
Wij zijn fier op onze stad en willen van Geel een toeristische en interessante bestemming maken door de nodige infrastructuur aan te bieden zoals de mobilhomeparking op de Pas die we verder willen uitbreiden, hotels, B&Bs, weekendhuisjes én vooral de nieuw te bouwen jeugdherberg. We hebben heel wat mogelijkheden aan en op onze waterplassen, onze mooie bossen en de vele wandel- en fietswegen die we samen met Toerisme Vlaanderen maximaal willen promoten.
-
Onze maatschappij evolueert en onze stad ook. Wij dienen samen te leven met een diverse groep mensen. Deze mensen verschillen in leeftijd, gender, seksuele voorkeuren, mensen met een beperking… Dit zijn allemaal kenmerken waar we kunnen verschillen van elkaar.
Naast het erkennen en toelaten van deze verschillen dienen we te zoeken wat ons aan elkaar bindt. Samenleven is een werkwoord, werken aan verdraagzaamheid... Wij zijn allemaal gewoon mensen.
Maar taal is essentieel om elkaar te begrijpen. Nederlands leren is absoluut nodig voor een goede communicatie.
Daarenboven dienen we een evenwicht te vinden tussen de verschillen en de gedeelde waarden en normen.
-
Welke thema('s) zijn voor DURF absolute prioriteit voor kinderen en jongeren in Geel?
Breed gebruik van openbare infrastructuur
Mentaal en lichamelijk welzijn
Een overheid die burgers en ondernemers helpt
DURF streeft naar een efficiënt en breed gebruik van de bestaande infrastructuur. Het is zonde dat scholen overdag kampen met plaatsgebrek, maar ook dat veel verenigingen op zoek zijn naar een ruimte om hun activiteiten te organiseren als schoolgebouwen buiten de schooluren vaak leeg staan. Wij willen een win-win situatie laten ontstaat waarbij mits goeie afspraken dezelfde infrastructuur voor meerdere doeleinden kan gebruikt worden.
Even weg kunnen van de schoolbanken tijdens het middageten is enorm belangrijk om de hersenen van onze kinderen rust te gunnen. Het creëren van mogelijkheden voor onze verenigingen om activiteiten te organiseren verspreid over het grondgebied zorgt er dan weer voor dat iedereen een ruim aanbod van ontspanningsmogelijkheden heeft in de buurt.
We trachten zoveel mogelijk regeltjes weg te halen en zorgen ervoor dat er een mentaliteit heerst binnen de lokale overheidsdiensten om problemen op te lossen. We willen initiatief stimuleren en niet verstikken.Hoe gaat DURF voor fijne plekken zorgen, voor zowel kinderen als jongeren?
Onze jongeren en kinderen brengen heel wat tijd door op school, dus is het noodzakelijk dat ze daar voldoende ontspanningsmogelijkheden hebben. Eten aan de schoolbanken is iets wat we moeten vermijden en daarom moeten we aan onze scholen de nodige infrastructuur beschikbaar stellen om daarvoor te zorgen. Bovendien zorgt het beschikbaar stellen van de schoolgebouwen voor onze verenigingen ervoor dat er een uitgebreid aanbod aan ontspanningsmogelijkheden komt in de buurt.
Daarnaast willen we in onze buurten ook extra speelpleinen met veilige en uitdagende toestellen die omringd worden door verzorgd groen. De verbinding met de natuur en de mogelijkheid om energie kwijt te geraken zorgt voor mentaal en lichamelijk welzijn.
Via een nieuw te bouwen jeugdherberg willen we ook jongeren van buiten onze stad op een goedkope en sociale manier laten kennismaken met de vele troeven die Geel te bieden heeft.Hoe neemt DURF de stem van kinderen en jongeren mee in de komende beleidsperiode?
Kinderen en jongeren laten deelnemen aan het bestuur door hun mening te vragen bij thema’s die hen aanbelangen vinden wij ontzettend belangrijk. Daarom willen wij al van bij de aanvang van een project met onze kinderen en jongeren in dialoog gaan om hun bezorgdheden en wensen te kennen. Eerlijke communicatie en transparantie zijn twee kernwaarden voor DURF en die willen we ook toepassen tijdens de dialoog met onze jongeren en kinderen. Wij geloven ook dat wij politiek toegankelijk moeten maken voor hen door actief naar de scholen te trekken of scholen uit te nodigen in het stadhuis. We willen ook de mogelijkheid creëren voor onze kinderen en jongeren om deel te nemen aan een digitaal vragenuurtje met de burgemeester en schepenen. Ons doel is door kinderen en jongeren meer te gaan betrekken, geëngageerde jongeren te hebben die meebouwen aan hun stad.
Wat zijn de plannen van DURF met verkeer en mobiliteit in Geel?
Wanneer we spreken over verkeer en mobiliteit is verkeersveiligheid is onze topprioriteit. Iedereen moet zich veilig kunnen bewegen en daarvoor zijn broodnodige investeringen in infrastructuur nodig, aangepast aan alle soorten van weggebruikers.
Wij maken ons zorgen over het doortrekken van de ring omdat een nieuwe verbinding door de thuis gaat van heel veel mensen en geen enkele meerwaarde biedt qua veiligheid en mobiliteit. Daarom zeggen wij ook duidelijk ‘neen’ tegen wat nu op de tafel ligt en stellen we andere concrete oplossingen voor die minder overlast zorgen en sneller te realiseren zijn.
Zoals recente voorbeelden aangetoond hebben, moet er beter gecommuniceerd worden als er zaken veranderen qua mobiliteit. Beslissingen moeten er komen na dialoog en overleg met ouders, grootouders, kinderen, directie, leerkrachten en omwonenden.Hoe gaat DURF voor een fijne vrije tijd zorgen voor onze kinderen en jongeren?
Terug een buitenzwembad en binnenzwembad met een aangenamere temperatuur in Geel. Alles puur vanuit het financiële benaderen zorgt ervoor dat leuke ontspanningsmogelijkheden verdwijnen waardoor onze kinderen en jongeren zich buiten de gemeentegrenzen moeten verplaatsen om een toffe tijd te hebben.
Het stimuleren van nieuwe activiteiten door het beschikbaar stellen van bijvoorbeeld de schoolgebouwen buiten de schooluren via een coördinerende rol van de lokale overheid zorgt voor extra mogelijkheden om hobby’s te beoefenen of nieuwe interesses te ontdekken.
Maar ook het subsidiebeleid herbekijken zodat ook de kleinere clubs en verenigingen kunnen blijven bestaan en er een divers aanbod van ontspanningsmogelijkheden aangeboden wordt. Het verenigingsleven versterkt de sociale cohesie en stimuleert het mentaal welzijn.Welke plannen heeft DURF om het welzijn van alle kinderen en jongeren te verbeteren? (fysiek en mentaal)
Zowel tijdens als buiten de schooluren willen we de kinderen en jongeren de ruimte en de tijd geven om zich te ontspannen. Dit stimuleren we door (semi)publieke gebouwen overdag beschikbaar te maken voor de scholen en door schoolgebouwen te laten gebruiken door onze verenigingen. De school wordt een vertrouwde omgeving kennis wordt opgebouwd en waar het aangenaam.
Wie het moeilijk heeft met het begrijpen van leerstof willen we een uitgebreide ondersteuning bieden door de huiswerkklasjes met vrijwilligers te stimuleren in alle Geelse scholen. Zo verhinderen we dat er een kennisachterstand ontstaat en dat geen enkel kind het gevoel heeft van te falen. We helpen waar nodig en stimuleren de talenten die er zijn.Welke plannen heeft DURF om onze stad duurzaam en klimaatvriendelijk te maken?
Het groen in onze deeldorpen moet bewaard blijven en gekoesterd worden. In de dorpskernen en het centrum willen we groene longen creëren door de aanleg van groene hoekjes. Het planten van inheemse bomen ondersteunt de biodiversiteit en zorgt bovendien dat er meer zuurstof in de stad komt en een verlaging van de temperatuur op warme zomerdagen.
Niet enkel de aanleg van groen is belangrijk maar ook het onderhoud! Een verwilderd en niet onderhouden groenperk zorgt voor een groezelig gevoel en stimuleert het onveiligheidsgevoel. Groene zones moeten uitnodigen om tijd door te brengen en een ontmoetingsplek worden voor onze burgers.
Daarnaast mag er nog meer worden ingezet op hernieuwbare energie voor alle stadsgebouwen en moeten we ook bekijken hoe we deze investeringen ook toegankelijk kunnen maken voor de burgers en ondernemers.Hoe gaat DURF ervoor zorgen dat het hier goed is om samen te leven?
Goed met elkaar omgaan is respectvol met elkaar omgaan en diversiteit omarmen. Door een goede communicatie met de burger, door mensen te betrekken bij het beleid en inclusie te bevorderen met betrekking tot achtergrond, geaardheid, beperking… willen we ervoor zorgen dat we samen in deze stad kunnen leven. En dit kan door eenvoudige zaken zoals bewustzijn te creëren met vlaggen, regenboogzebrapaden, meedoen aan de STIP-it actie…
We gaan voor gelijke kansen voor iedereen. Zo moeten inwoners met een beperking zich vrij kunnen verplaatsen en mag hun leven niet beperkt worden door bijvoorbeeld slechte voetpaden. Wanneer iedereen zich thuis voelt on Geel is iedereen fier op zijn thuis.Wat wil DURF bouwen/verbouwen dat belang heeft voor kinderen en jongeren.
Een absolute must is veiliger jeugdlokalen en veilige lokalen voor onze verenigingen in het algemeen. Voor heel wat verenigingen is het behelpen en het doen met wat men beschikbaar heeft zonder het nodige comfort en soms zelfs in zorgwekkende omstandigheden. Via materiele ondersteuning kunnen we als overheid zorgen dat deze lokalen in samenwerking met vrijwilligers de nodige upgrades kunnen krijgen.
We willen de nodige investeringen doen om buiten zwemmen in Geel weer mogelijk te maken, we geloven immers dat het een fijne hotspot zou zijn in de zomermaanden.
Via een nieuw te bouwen jeugdherberg willen we ook jongeren van buiten onze stad op een goedkope en sociale manier laten kennismaken met de vele troeven die Geel te bieden heeft.Welke andere zaken wil DURF nog realiseren? Wat willen jullie nog meegeven?
Wij geloven dat iedereen talent heeft, en als DURF willen we maximaal investeren in onze kinderen en jongeren. We willen hun initiatieven stimuleren en niet verdrinken in regeltjes en bureaucratie. Onze Geelse jeugd, waarin wij hard geloven, is onze toekomst en we willen hen daarom alle kansen geven, dat is onze verantwoordelijkheid als beleidsmakers!
-
Onze visie op landbouw in Geel is gericht op het vinden van een gezonde balans tussen landbouw, natuur, en klimaat. In plaats van landbouwgronden onterecht op te offeren onder het mom van 'klimaat en natuur', pleiten wij voor een aanpak die zowel economische als ecologische belangen dient. We moeten afstappen van loze slogans die de landbouwsector verder onder druk zetten ten gunste van gesubsidieerde natuurverenigingen. Hoewel biodiversiteit belangrijk is, dragen deze verenigingen niet altijd bij aan de klimaatdoelstellingen op het gebied van broeikasgassen en vervuiling. In plaats daarvan moeten we ons richten op duurzame oplossingen die zowel de biodiversiteit beschermen als de leefbaarheid van de landbouwsector waarborgen.
-
De visie op mobiliteit van DURF is gesteund op drie basisprincipes:
Iedere modus (voetgangers, fietsers, automobilisten, bussen en vrachtverkeer) heeft het recht om de openbare weg te gebruiken op een comfortabele manier zonder daarbij de andere modi te verdringen.
Mobiliteit is niet enkel een thema voor het centrum van Geel, maar is zeker ook relevant voor de deeldorpen.
Het mobiliteitsbeleid in Geel moet simpeler, door te snoeien in de wildgroei van verschillende regeltjes en het verkeersbeeld duidelijk te maken voor alle weggebruikers.
Als DURF erkennen wij dat de zwakke weggebruiker (voetgangers en fietsers) vanuit de lokale overheid met speciale aandacht moeten behandeld worden, maar wij willen een trendbreuk maken met het verleden waarbij het gemotoriseerd verkeer weggepest werd door maatregelen die veelal van symbolische aard waren en de veiligheid van voetgangers en fietsers slechts marginaal verbeterde. Onze visie bestaat erin om forse investeringen te doen betreffende de voetpaden, oversteekplaatsen en fietsinfrastructuur waarbij prioritaire aandacht gegeven wordt voor zones waar veel zwakke weggebruikers aanwezig zijn. De aangelegde infrastructuur moet niet enkel functioneel van aard zijn, maar eveneens een esthetische waarde hebben in het straatbeeld en een wegbeeld creëren dat uitnodigt om met een aangepaste snelheid gebruik te maken van deze zone. Op deze manier ontstaat een natuurlijke flow van de verschillende verkeersmodi, waarbij conflicten structureel vermeden worden en er een veiligheidsgevoel ontstaat voor alle verkeersdeelnemers.
De invoering van de fietsstraten, voornamelijk in het centrum van Geel, was een nobel experiment maar leidt tot frustraties bij fietsers én bestuurders van het gemotoriseerd verkeer. Fietsers voelen zich geïntimideerd door de voertuigen die, soms op zeer korte afstand, achter hen blijven en meermaals merkt men op dat zij spontaan opzijgaan en zich op het voetpad begeven of gewoon stoppen, om het achteropkomend verkeer door te laten en vervolgens hun weg verder te zetten. Bestuurders van voertuigen vragen zich terecht af waarom zij de fietser niet voorbij mogen steken, alhoewel daar vaak voldoende ruimte voor is om dat op een veilige en niet hinderlijke manier te doen. Bovendien leidt het permanente karakter van de fietsstraten tot absurde situaties waarbij men voor een enkele fietser, die zich na een nachtje stappen op de weg begeeft, tegen een slakkengangetje zijn weg moet verderzetten ook al is er behalve de beide bestuurders niemand anders op de weg. Tenslotte stellen we ook vast dat er veel verwarring is over wat de definitie van een fietsstraat eigenlijk is, waardoor er foute aannames gebeuren en het risico op ongevallen alleen maar toeneemt. Als DURF zijn we dan ook voor het afschaffen van de fietsstraten om vervolgens de nodige infrastructuuraanpassingen te doen die ervoor zorgen dat iedere verkeersdeelnemer op een veilige manier zich kan verplaatsen door Geel.
Een aangepaste infrastructuur creëren betekent ook dat men goed moet nadenken hoe men de verschillende verkeersstromen wil zien op het Geelse grondgebied. Daarbij moet nagedacht worden over het opsplitsen van lokaal en doorgaand verkeer, immers iedere verkeersmodus moet in staat zijn om op een efficiënte en veilige manier op iedere plaats binnen Geel te geraken, bijvoorbeeld een levering van bouwmaterialen of het ophalen van schoolkinderen met de bus in het hart van onze centra zal altijd nodig zijn.
Doorgaand (gemotoriseerd) verkeer wordt bij voorkeur afgeleid naar wegen die daarvoor uitgerust zijn, zoals de Ring (R14) of andere primaire wegen op het Geelse grondgebied. Daarvoor zal de lokale overheid ook met de hogere overheden moeten samenwerken om de overlast voor de dorpskernen die gelegen zijn op deze primaire wegen te reduceren. Hierbij zien we bijvoorbeeld enorme mogelijkheden als we denken aan de zone rond het St-Dimpnaplein (N118) en de dorpskern van Winkelomheide (N174):
De pas goedgekeurde tolheffing op de N19g draaien we zo spoedig mogelijk terug om deze te verleggen naar de N118 zodat het doorgaande verkeer de voorkeur geeft aan de N19g (Noord-Zuidverbinding) waardoor er een ontlasting komt van het St-Dimpnaplein en de Gasthuisstraat. Zelfs een tonnagebeperking op de N118 voor doorgaand verkeer is een mogelijkheid waarbij via ANPR-camera’s gemeten wordt hoe snel zwaar verkeer zich door de zone begeeft om een effectieve scheiding te kunnen maken tussen wie een levering moet doen in de zone en wie er gewoon door rijdt (en dus de alternatieve route kon genomen hebben). Deze maatregelen kunnen quasi onmiddellijk ingevoerd worden waardoor de nood aan grote investeringen zoals het doortrekken van de Ring (R14) niet langer nodig zijn, als DURF stellen we vast dat de opportuniteit om na te denken over het doortrekken van de Ring, en al zeker op het momenteel voorgestelde traject, reeds lang verstreken is door de veranderde realiteit waardoor we duidelijk standpunt innemen tégen die plannen. We hoeven het als Geelse burger immers niet te aanvaarden dat bovenlokale problemen verschoven worden van de ene regio op ons grondgebied naar de andere met een minimaal voordeel voor Geel en een maximale last op onze stad.
Voor de dorpskern van Winkelomheide voorzien we een forse investering in het vergroenen van de zone waar de N174 door de bebouwde kom snijdt. Op deze manier wordt er een natuurlijk buffer gecreëerd tussen de bewoning en het verkeer, is het mogelijk om de zachte en harde verkeersstromen te scheiden en ontstaat er een wegbeeld dat uitnodigt om trager te rijden waardoor de verkeersveiligheid significant verbetert. De oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers worden op een correcte manier beveiligd zodat het risico op conflicten tussen de verkeersmodi tot een minimum herleid wordt.
Daarnaast zijn er nog twee andere zones waarvoor we de nodige druk willen uitoefenen bij de hogere overheid om deze prioritair aan te pakken, namelijk de Antwerpseweg en de Molseweg:
Het aanleggen van de ventwegen op de Antwerpseweg om een opsplitsing te krijgen tussen doorgaand en lokaal verkeer, staat al langer op de planning van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, maar wordt stelselmatig uitgesteld. Om het verkeersinfarct op de Antwerpseweg op te lossen is het dringend dat deze infrastructuurwerken starten. Bovendien scheppen ze ook de mogelijkheid om de gevaarlijke situatie voor de fietsers (bij de verschillende op- en afritten van de handelszaken) definitief aan te pakken.
Het stuk van de Molseweg tussen de rotonde met de Meerhoutseweg en het kruispunt met de St-Antoniusstraat staat eveneens al lang op de planning van het agentschap. De aanliggende fietspaden op een weg waar men 70 km/u mag rijden is ronduit misdadig en bovendien zorgt deze zone (met één rijstrook per rijrichting) voor een flessenhals op de Ring zodat het verkeer gestremd wordt en vaak alternatieve routes zoekt bijvoorbeeld door de dorpskern van Bel.
Tenslotte zijn er ook vele lokale wegen waar de verkeersveiligheid kan bevorderd worden door het wegbeeld aan te passen. Twee concrete voorbeelden die onmiddellijk in gedachten komen zijn de Kapelstraat in Holven en de befaamde ‘rotonde’ in Larum die er eigenlijk geen is. De modale weggebruiker die voor ’t eerst deze verkeerssituaties tegen komt weet absoluut niet wat verwacht wordt en gaat op basis van aangeleerd gedrag de foute keuzes maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide plekken vaak aanleiding geven tot bitse discussies tussen bestuurders. Vlot verkeer begint bij het wegnemen van twijfel als gevolg van of door infrastructuur, zodat iedere bestuurder perfect weet wat verwacht wordt en op het gedrag van andere wegdeelnemers kan anticiperen.
De aangehaalde voorbeelden hierboven, zijn lang niet de enige en dus is een eenvoudig systeem om meldingen te doen van verwarrende verkeerssituaties, beschadigde of verdwenen infrastructuur, of simpelweg suggesties te doen van hoe het beter kan iets wat DURF wil bewerkstelligen. Nu worden dergelijke meldingen immers vaak via de bekende Facebookpagina’s gedaan waar ze meestal níet opgepikt worden door de stadsdiensten en er dus ook geen gevolg aan gegeven wordt. Dit past ook in de bredere visie van DURF om een stadsbestuur en -administratie te hebben die met de burger en de ondernemers in dialoog gaat om een oplossing te vinden voor de problemen die hen bezighoudt.
Mobiliteit is ook stilstaan, ’t is te zeggen, er moet ook mogelijkheid zijn om de voertuigen (of het nu fietsen, brommer, moto’s, auto’s, bussen of vrachtwagens zijn) te parkeren op een manier die niet storend is in het straatbeeld of hinderlijk is voor de andere weggebruikers. Het vele straatparkeren zorgt ervoor dat in de centra van de verschillende deeldorpen er weinig ruimte overschiet om de weginfrastructuur aan te passen naar de hedendaagse normen en de openbare ruimte een esthetisch karakter te geven. DURF wil dan ook nadenken over manieren om het straatparkeren te reduceren om op die manier extra vrije ruimte te creëren. De slinger mag hier echter niet overslaan in een pestbeleid waarbij parkeerplaatsen verdwijnen zonder dat er een alternatief geboden wordt, maar als stadsbestuur willen we wel in overleg gaan met ondernemers en ontwikkelaars om alternatieven voor parkeren in de straat aan te bieden.
Tenslotte, is er qua mobiliteit een grote nood die nog niet besproken is, maar waar dringend een inhaalbeweging nodig is. Een groot aantal van de voetpaden in Geel liggen er ontzettend slecht bij of zijn er niet op voorzien dat minder mobiele mensen er comfortabel gebruik van kunnen maken. Als DURF willen we dan ook een forse inhaalstap maken om vooral de voetpaden in de centra van alle deeldorpen en deze in de nabijheid van openbare diensten in een onberispelijke staat uit te voeren. Het aansluiten van de voetpaden op de ingang van winkels en dienstgebouwen zodat er niet langer een niveauverschil is, is daarbij een evidentie.
-
Geel, als strategisch gelegen stad, biedt een uitstekende omgeving voor ondernemerschap. Wij geloven in het slim indelen van onze ruimten om de juiste mogelijkheden op de juiste plaatsen te creëren. Het is essentieel dat onze stadskern goed bereikbaar blijft voor handelszaken, zonder afbreuk te doen aan de levendigheid van de stad. Daarnaast moeten we ruimte bieden aan bedrijven om te groeien en nieuwe initiatieven te starten op locaties die daarvoor geschikt zijn. Ons beleid zal de balans vinden tussen bereikbaarheid, leefbaarheid en economische ontwikkeling, zodat Geel blijft floreren als een ondernemende gemeenschap.
-
“Onderwijs is het machtigste wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen” volgens Nelson Mandela. Met DURF geloven we dat de lokale overheid een belangrijke rol kan hebben in het onderwijstraject van uw kind, want niettegenstaande veel van de onderwijsbeslissingen op een bovenlokaal niveau genomen worden, kan de lokale overheid hierin een sturende rol spelen.
Met DURF geloven we in lokaal onderwijs met 3 belangrijke aandachtspunten: Ruimte, Zorg en Gemeenschap. Hoewel elk van deze pijlers op zichzelf belangrijk is, zit de kracht in hun onderling versterkende effect.
Heel wat van onze Geelse onderwijsinstellingen kampen met acuut ruimtegebrek waardoor directies genoodzaakt zijn om steeds weer alternatieven te zoeken. Zo is het niet altijd mogelijk om een eetruimte te voorzien waar de kinderen even weg zijn van de schoolbanken of ontbreekt een overdekt deel van de speelplaats waardoor er geen plek is om te schuilen of schaduw op te zoeken. Leerkrachten en directie doen hun best om te werken met de beschikbare middelen, maar het gebrek aan ruimte speelt hen parten.
Als DURF willen we samen met de onderwijsinstellingen investeren in voorzieningen voor onze scholen en ook andere lokale partners kunnen mee betrokken worden in deze ontwikkeling. We zien opportuniteiten om een symbiose te laten ontstaan tussen socio-economische verenigingen, sportclubs en zelfs commerciële bedrijven waarbij een optimaal gebruik van de infrastructuur wordt nagestreefd. Zo is er enerzijds tijdens de schooluren -zoals hierboven beschreven- een duidelijk tekort aan infrastructuur, en anderzijds is er buiten de schooluren een enorme vraag naar infrastructuur door andere spelers, terwijl net dan de bestaande schoolgebouwen en -terreinen leeg staan.
Met DURF gaan we voor een win-win situatie waarbij verbeteringen en vernieuwingen van infrastructuur zorgen voor een verbeterd comfort van onze schoolkinderen alsook dat van de gemeenschap. Het stadsbestuur kan een organiserende rol spelen om de schooldirecties en de andere lokale betrokkenen met elkaar in contact te brengen om te kijken waar complementaire noden en opportuniteiten aanwezig zijn en vervolgens ook duidelijke afspraken vast te leggen tussen deze spelers om de voordelen te maximaliseren en de nadelen te minimaliseren of zelfs volledig weg te nemen.
DURF gelooft ook dat kwalitatief onderwijs de basis legt voor een succesvol en gelukkig leven, het is daarom belangrijk dat we onze kinderen en jongeren koesteren en hen een gezonde levensstijl aanleren. Even weg van de schoolbanken tijdens de pauzes is alvast een eerste stap. Het is ook voor ons een absolute must dat scholen de mogelijkheid hebben om de leerlingen tijdens de middagpauze te laten eten in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, waar het ook mogelijk is om een babbel te hebben en even te ontspannen weg van het klaslokaal. Deze manier van werken zorgt ervoor dat het geestelijk welzijn van onze kinderen ondersteunt wordt en dat het voor hen draaglijker wordt om gedurende vele uren geconcentreerd informatie in zich op te nemen.
De belangrijkste rol van onze onderwijsinstellingen blijft het overbrengen van kennis, en onze kinderen en jongeren de competenties aanleren die ze in hun verdere leven nodig zullen hebben. Geel beschikt hier over een pak troeven: lager onderwijs is beschikbaar in elk van onze deeldorpen, er is een waaier aan doorgroeimogelijkheden eens in het middelbaar, en voor de verder studerende is er Thomas More.
We moeten ook realistisch zijn en de individuele kwaliteiten van iedere leerling erkennen en niet streven naar een onderwijs waar we iedereen in hetzelfde keurslijf willen dwingen. Daarom is het ook nodig dat we af en toe ondersteuning moeten geven om de talenten van deze jonge mensen maximaal de kans te geven om zich te uiten en te ontplooien. Nu al zijn er proefprojecten met studiegroepen of huiswerkklasjes, waar vrijwilligers een stukje van hun tijd opgeven om jonge talenten bij te staan in voor hen moeilijke opdrachten of om de leerstof op een andere manier aan te brengen. DURF wil deze initiatieven vanuit de stad stimuleren en ervoor zorgen dat iedere leerling in een Geelse school die dat nodig heeft, van dergelijke initiatieven gebruik kan maken. Wij geloven immers dat een minimale investering zoals deze, een enorme impact kan hebben op de latere levenskwaliteit en van Geel een stad maakt met gelukkige mensen die elk op hun manier bijdragen aan onze gemeenschap. “It takes a village to raise a child”, en als DURF willen we hierin meedenken zodat ouders ‘s avonds kwalitatieve tijd met hun kinderen kunnen spenderen.
Een gezonde middagpauze betekent ook dat onze leerlingen een goede voeding krijgen. Wij van DURF vinden dat het niet de taak is van de overheid of van de scholen om die voeding te voorzien, wel willen we meehelpen als ondersteunende overheid om een initiatief vanuit één of meerdere scholen of andere partners te helpen verwezenlijken indien nodig. Zo denken we dat het interessant kan zijn om met Geelse producenten in overleg te gaan over het aanbieden van fruit, maar ook andere initiatieven die een gezonde levensstijl stimuleren zijn zeker het overwegen waard. We plaatsen de slogan “Mens sana in corpore sano” ook in onze Geelse onderwijsinstellingen centraal.
Een andere manier om voor een gezonde geest te zorgen bij de leerlingen is door de traditionele speelplaatsen met betontegels of andere verharding gradueel te vervangen door groenere en zachtere alternatieven. De Geelse speelplaatsen moeten een ruimte worden waar onze leerlingen zich echt kunnen ontspannen en in directe verbinding kunnen gaan met de natuur om op deze manier ook meer respect op te brengen voor ons milieu en het klimaat. Bovenlokaal zijn er regelmatig projectoproepen om subsidies te verkrijgen die dergelijke onthardingsprojecten (deels) financieren en als lokale overheid kunnen we ervoor zorgen dat onze Geelse onderwijsinstellingen maximaal gebruik kunnen maken van deze overheidsmiddelen. Bovendien kan er ook gekeken worden naar een ondersteunende rol van de lokale overheidsdiensten in het onderhoud van deze groene zones, zeker wanneer deze niet enkel door de schoolgemeenschap, maar ook door andere verenigingen gebruikt worden en dus een bredere rol hebben in het deeldorp waar deze ingebed zijn.
We geloven dat een juiste ondersteuning van onze kinderen een directe impact heeft op het fysieke en/of mentale welbevinden van onze kinderen, waardoor de tijd die op school gespendeerd wordt, kwalitatiever wordt voor onze kinderen
-
DURF ziet senioren als een troef!
In Geel zijn er al tal van initiatieven en diensten om het seniorenbeleid te ondersteunen maar het moet beter.
In Geel is 1 op de 4 inwoners ouder dan 60 jaar en dat aandeel blijft oplopen.
Deze nog actieve senioren zijn o.a. trekkers in het verenigingsleven.
Vergeet niet de talrijke grootouders die met veel liefde hun kleinkinderen opvangen.
Wij zouden, senioren die willen en kunnen, ook kunnen inschakelen als service-grootouders voor jonge kinderen van buitenhuiswerkende ouder(s) op te vangen na school.
Dit initiatief willen we met DURF faciliteren.
Senioren zijn dikwijls ook heel actief als vrijwilligers. DURF wil dit nog meer ondersteunen waar kan.
DURF houdt ook rekening met anderen senioren, ouderen die niet meer zo actief kunnen zijn, minder mobiel zijn.
DURF luistert goed naar de senioren. Wij hebben kandidaten op onze lijst die actief zijn in het verenigingsleven, vrijwilliger zijn en in de seniorenraad zetelen.
DURF houdt zeker de vinger aan de pols m.b.t. de behoeften van onze senioren.
DURF wil werk maken om vrije inloopmomenten bij de stadsdiensten uit te breiden.
DURF wil de stadsdiensten ook naar de deeldorpen brengen.
DURF zal inzetten op beter onderhouden van stoepen en meer toegankelijkheid voor rolstoelgebruiker.
DURF wil terug meer zitbanken zodat een wandeling niet in één ruk moet gebeuren maar er even kan gerust worden en tegelijkertijd een praatje kan worden gemaakt.
DURF wil inzetten op meer bankautomaten in het centrum en in alle deeldorpen.
DURF wil ook inzetten op het faciliteren van alternatief busvervoer/ taxidienst op het grondgebied van Geel (centrum en deeldorpen)
DURF wil inzetten op het bewaken van de kwaliteit van de zorg en de dienstverlening in de woonzorgcentra.
DURF wil dat het Sociaal Huis deze zorg regisseert.
DURF staat achter een ombudsdienst.
DURF wil dat het Sociaal Huis een charter opstelt voor kwalitatieve zorg en dienstverlening in de woonzorgcentra. Dit charter wordt voorgelegd aan alle woonzorgcentra op het Geels grondgebied.
-
Op dit ogenblik houden veel mensen contact met elkaar via sociale media.
Dat is ok als de samenhang niet beperkt blijft tot virtueel contact.
Sociale cohesie begint bij jezelf. We moeten terug leren contact te houden met de buren, mensen in je straat, in dorpscafés, op kermissen…
Wij moeten mensen ook aanmoedigen om deel te nemen aan jeugd-, sport- en cultuurverenigingen.
Dit is ook een reden dat DURF onze verenigingen en clubs extra ondersteuning wil bieden.
Deze verenigen leggen de cement van sociale cohesie.
-
“Mens sana in corpore sano”, een gezonde geest in een gezond lichaam. Deze uitspraak is al eeuwen oud maar is nog steeds actueel!
DURF wil er een erezaak van maken om zoveel mogelijk Gelenaars aan het sporten te krijgen of te houden, ieder volgens zijn eigen mogelijkheden. We hebben de infrastructuur en clubs in diverse sporttakken om dit mogelijk te maken, maar dat wil niet zeggen dat het werk af is. Clubs met een jeugd- en/of G-sportwerking moeten een extra steuntje krijgen omdat de jeugd door aan sport te doen een mentale sterkte zal ontwikkelen. Ook het sociale welzijn zal door het beoefenen van sport een boost krijgen. Maar laten we de senioren niet vergeten, zij maken een grote groep uit van onze bevolking, daar moeten we ondersteuning geven om ze aan het sporten te krijgen of te houden door activatie en begeleiding.
Financiële en materiële ondersteuning door de stad moet blijven, want daar overleven veel clubs door. Het materiaal dat ter beschikking wordt gegeven door de stad moet van goede kwaliteit zijn en steeds voorafgaandelijk onderworpen aan een kwaliteitscontrole. De Sportdienst en de magazijnen dragen daarbij een grote verantwoordelijkheid.
De subsidies die door de stad worden toegekend, na advies van de Sportraad, zullen blijven bestaan, alleen moet de manier van toekenning herbekeken worden. Tot nu toe waren de grote en populaire sporten diegenen die met de grootste hap gingen lopen, en misschien is dat terecht, maar toch zou onze aandacht ook moeten gaan naar de kleinere clubs waar die subsidies het verschil maken tussen voortbestaan of stoppen. De opgelegde voorwaarden zijn momenteel voor alle clubs dezelfde maar voor de kleintjes is het veel moeilijker om daaraan te voldoen, dus diversiteit mag ook hier geen hol woord zijn.
Onze slagzin, Geel hoofdstad van de Kempen, moeten we durven omzetten in daden, ook in de sport. Het budget voor bijzondere sportmanifestaties moet worden opgetrokken. Door grote sportactiviteiten aan te trekken (bijvoorbeeld kampioenschappen) zetten we onze stad meer in de kijker en trekken we nieuwe bezoekers aan, wat alleen maar een extra stimulans kan zijn voor alle handel in Geel.
-
Wij steunen het memorandum van de Werkgroep Trage Wegen en staan achter hun driepunten programma:
De verdere uitbouw van het trage wegennetwerk. We focussen daarvoor vooral op mogelijk nieuwe verbindingen tussen bestaande trage wegen die we vervolgens ook in kaart brengen.
Het handhaven van ons trage wegennetwerk. Dit houdt in dat we preventief en verbaliserend optreden tegen personen die dit netwerk beschadigen door bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde delen af te sluiten.
De trage wegen benoemen en onderhouden. Er moet een beheersplan opgemaakt worden waardoor deze trage weken duidelijk benoemd worden en opgenomen worden in de systemen van de hulpdiensten, maar het ook mogelijk maakt om regelmatig onderhoud te doen zodat dit netwerk zich steeds in goede staat bevindt.
-
De Gelenaar voelt zich niet veilig in zijn/haar stad.
Onze stad wordt geconfronteerd met ernstige overlast in het centrum, zoals aan het station en in het stadspark. ’s Avonds ondervinden de Gelenaars zelfs problemen op de markt.
DURF wil deze problemen in de kiem smoren.
DURF stelt voor om bij de politie een gespecialiseerd team, overlast-team, op te richten.
Zo’n gespecialiseerd team kan eveneens veel sneller inpikken op de verschuivingen van overlast van de hotspots, zoals de stationsomgeving en het stadspark, naar andere plaatsen in de stad.
Preventie is uiteraard nodig doch, op dit ogenblik, dient er krachtdadig te worden opgetreden zodat de overlast wordt ingeperkt.
Zichtbare aanwezigheid van politiediensten is eveneens een meerwaarde op het vlak van preventie.
DURF wil op enkele hotspots meldpalen plaatsen. Eén druk op de knop en je bent in contact met de hulpdiensten.
DURF wil van Geel terug een stad maken waar iedereen, op elk moment van dag of nacht, zich gerust voelt.